Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Προσθέτω, προσθέτω, προσθέτω

 Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ειπωθεί εδώ είναι ότι στη διαδικασία της γραφής η πρώτη φάση απαιτεί πρόσθεση, συσσώρευση στοιχείων, χαρακτηριστικών, λεπτομερειών και γενικά μία διαδικασία "γεμίσματος". Σε δεύτερη φάση θα περάσουμε στην αφαίρεση. Δηλαδή θα αρχίσουμε να αδειάζουμε το κείμενο από περιττά στοιχεία, βαρίδια, υπερπληροφόρηση, φλυαρία, λέξεις άχρηστες που αφαιρούν από το ύφος μας.
 Με βάση όσα έχουμε ήδη πει για τη περιγραφή και την ανάπτυξη χαρακτήρων, είμαστε στη πρώτη φάση ακόμη. Επίσης, είναι χρήσιμο, από τη στιγμή που θα δούμε κάτι στη φαντασία μας, να το καταγράψουμε! Να αποτυπωθεί στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή μας. Γι' αυτό βοηθάει να έχουμε μια λίστα σημειώσεων. Παλιά οι συγγραφείς κυκλοφορούσαν με ένα μπλοκάκι στη τσέπη τους.
 Μία άλλη βασική αρχή είναι αυτή των αισθήσεων. Γράφουμε με τις ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ μας. Όπως δηλαδή αντιλαμβανόμαστε, έτσι πρέπει και να γράφουμε. Πρέπει ο αναγνώστης να μπορεί να ακούσει τους χαρακτήρες μας, να τους δει, να τους μυρίσει. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας για να περιγράψετε κάποιον. Φοράει άρωμα; Μυρίζει σαν το φαγητό που μόλις έφαγε ή μαγειρεύει; Όταν τον ακούτε, ακούτε τη φωνή του; Ακούτε πώς μιλάει; Όχι μόνο τι λέει. Μιλάει γρήγορα; Μιλάει αργά; Έχει κάποια ιδιαίτερη προφορά; Τοπικό ιδίωμα; Είναι από την πόλη; Είναι από την επαρχία; Είναι από τον βορρά ή από τον νότο; Μπορεί όλα τα πρόσωπα να είναι από την Ελλάδα, αλλά αλλιώς μιλάει ο Αθηναίος, αλλιώς ο Θεσσαλονικιός, αλλιώς ο Κρητικός κ.ο.κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου