Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ποιος;


Πώς δημιουργώ χαρακτήρες; Πώς περιγράφω κάποιον; Πώς παίρνει σάρκα και οστά μία απλή περιγραφή ώστε να παράξει έναν άρτιο χαρακτήρα; Απαντώντας στο πρώτο από τα ερωτήματα που θέσαμε στο προηγούμενο άρθρο, δηλαδή ΠΟΙΟΣ, προκύπτει το ερώτημα για το πρόσωπο το οποίο δρα στο κείμενο, τον ήρωα, τον χαρακτήρα.
 Ο Χάρυ Πότερ για παράδειγμα, είναι ένα τέτοιο πρόσωπο. Πώς όμως, φτιάχνουμε ένα τέτοιο πρόσωπο;
 Καταρχάς χρειάζεται να θυμόμαστε ότι στη περιγραφή μπορεί να υπάρχουν:

α) Εξωτερικά στοιχεία (χαρακτηριστικά, ενδυμασία)
β) Εσωτερικά στοιχεία (σκέψεις, συναισθήματα)
γ) Συμπεριφορά (διάλογος, ενέργειες)

 Για ακόμη όμως μια φορά, θα αποφύγω τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες ξερω ότι κουράζουν. Ας πούμε κάτι άλλο. Η ιστορία μας χρειάζεται πρόσωπο και σώμα. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται κάτι ως ενιαίο ΣΩΜΑ. Είτε πρόκειται για πλάσμα της φαντασίας μας, μυθικό τέρας, υπαρκτό πρόσωπο, εξωγήινο ον, χρειάζεται να αποτυπώνεται ως σώμα απτό!
 Το δεύτερο σημαντικό μετά το σώμα-πρόσωπο, είναι η ΙΣΤΟΡΙΑ. Αλήθεια, ποιανού την ιστορία θέλω να αφηγηθώ; Ποια ιστορία με ενδιαφέρει; Προσοχή! Όχι τι μπορεί να ενδιαφέρει τους άλλους. Αυτό που ενδιαφέρει εμένα έχει αξία και θα αποτυπωθεί καλά. 
 Άρα, για να συνοψίσουμε ως εδώ: Η περιγραφή του προσώπου-σώματος σχετίζεται με την ανάπτυξη του χαρακτήρα κι αυτός με τη σειρά του με την ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου